Gefeliciteerd, je hebt het gehaald! Je bent nu een CTO!
Maar met alle opwinding kan het je ook wat angst inboezemen. Of je nu een ontwikkelaar, een manager of zelfs een technisch directeur bent geweest, de upgrade naar CTO is een unieke kans voor je. Natuurlijk zijn de verantwoordelijkheden breder, is de druk hoger en is er vaak geen duidelijk stappenplan.
Geen zorgen, veel CTO's hebben met soortgelijke gevoelens te maken gehad. Je bent niet alleen!
Hoewel de CTO-rol veeleisend kan zijn, is het ook een lonende rol. Het geheim zit hem in het vinden van de beste strategieën om je dagelijkse druk in balans te brengen met je langetermijnvisie.
Laten we samen de uitdagingen verkennen waarmee je kunt worden geconfronteerd. En we bespreken 3 van de meest effectieve strategieën om ze te overwinnen. Vergeet niet dat een goede CTO geen drukke CTO is. Het gaat om het creëren van waarde, het inspireren van teams en het aanjagen van innovatie.
CTO-strategie # 1: Afstemmen op bedrijfsstrategie
Jouw rol als CTO gaat verder dan alleen het managen van de technische afdeling.
Je bent nu een strategische partner, verantwoordelijk om ervoor te zorgen dat technische trends en innovaties in lijn zijn met de algemene bedrijfsdoelen.
Dus allereerst is het cruciaal om de visie/missie van het bedrijf te begrijpen en om prioriteit te geven aan projecten die direct bijdragen aan deze doelen.
Je eerste stap is een duidelijk inzicht krijgen in waar het bedrijf in de toekomst wil staan. Zoek de antwoorden op vragen als Wat zijn haar langetermijndoelen? Voor welke uitdagingen staat het bedrijf?
Vervolgens, in plaats van alle technologische trends te implementeren in de processen van het bedrijf, moet u zich afvragen: “Hoe helpt deze technologie ons om de strategische doelen van het bedrijf te bereiken?”
Een bedrijf dat zich bijvoorbeeld richt op het uitbreiden van zijn marktaandeel heeft misschien een robuuste infrastructuur nodig om zijn activiteiten te kunnen schalen. Maar een startup moet misschien prioriteit geven aan snelheid en flexibiliteit in hun technologiestack.
Of, een ander voorbeeld, als het doel van het bedrijf het verbeteren van de klanttevredenheid is, zou u prioriteit kunnen geven aan projecten die de klantervaring verbeteren, zoals het ontwikkelen van een nieuwe mobiele app of het verbeteren van de website.
❗ Elke beslissing moet het grotere geheel weerspiegelen. ❗
Voorbeeld uit de praktijk:
Neem Netflix, een bedrijf dat zijn technologie revolutionair heeft aangepast aan een bedrijfsstrategie gericht op streaming.
Hun beslissing om over te stappen van dvd-verhuur naar streaming vereiste een enorme reorganisatie van de technische CTO-strategie om ervoor te zorgen dat ze wereldwijd konden schalen, miljoenen gebruikers konden ondersteunen en hoogwaardige streamingdiensten konden aanbieden.
De afstemming tussen hun technische keuzes en bedrijfsdoelen was de sleutel tot hun succes.
Door je focus te houden op de bedrijfsstrategie, voeg je niet alleen meer waarde toe als CTO, maar zorg je er ook voor dat je technische beslissingen bijdragen aan duurzame bedrijfsgroei.
CTO-strategie #2: De technische schuld beoordelen
Technische schuld is een realiteit waar elke Chief Executive Officer mee te maken krijgt. Het is net als een financiële schuld, maar in plaats van geld, is het een verplichting die zich ophoopt als gevolg van kortere wegen of afwegingen die tijdens de ontwikkeling zijn gemaakt.
Het belangrijkste punt hier is niet om alle technische schuld te elimineren, maar om te beoordelen hoe deze het vermogen van je bedrijf beïnvloedt om de bedrijfsstrategie waar te maken. Als alles goed wordt gedaan, wordt het beheren van de technische schuld een strategische beslissing, niet alleen een technische.
Stel de volgende vragen om de impact van de technische schuld op het bedrijf waarvoor u werkt te beoordelen:
❓ Belemmert technische schuld ons vermogen om te innoveren?
❓ Verhoogt het onze ontwikkelingskosten?
❓ Heeft het invloed op onze klanttevredenheid?
❓ Hoe belangrijk is deze technische schuld in het belemmeren van het bereiken van onze zakelijke doelen?
Als het antwoord is dat het uw team ervan weerhoudt om de strategische doelen te halen, dan is het tijd om te handelen. Maar als de impact minimaal is of kan worden beheerd zonder grote verstoringen, dan is het misschien niet de moeite waard om meteen actie te ondernemen.
Zodra je de impact van technische schuld hebt beoordeeld, moet je de behoefte aan middelen communiceren. Dit kan een uitdaging zijn, omdat het vaak gaat om het vragen om extra budget of teamleden.
Dit gaat niet over het vragen om algemene goedkeuring om “de code op te schonen”. Koppel in plaats daarvan de schuld aan tastbare bedrijfsresultaten. Dit is hoe je dit kunt doen:
✅ Gebruik gegevens om uw argument te ondersteunen. Laat zien hoe de technische schuld de bedrijfsresultaten beïnvloedt.
✅ Wees duidelijk over de voordelen van het aanpakken van de technische schuld. Leg uit hoe het de efficiëntie verbetert, de kosten verlaagt en de klanttevredenheid verhoogt.
✅ Presenteer een plan om de technische schuld aan te pakken. Schets de betrokken stappen en de geschatte kosten.
Voorbeeld uit de praktijk:
Het e-commerce platform van Walmart had moeite om de vraag van klanten bij te houden. Door te investeren in de modernisering van de technologie-infrastructuur kon Walmart de prestaties verbeteren en de klantervaring verbeteren.
Door de technische schuld strategisch te beoordelen, kunt u ervoor zorgen dat uw investeringen in technologie zijn afgestemd op wat het bedrijf echt nodig heeft, in plaats van te verdwalen in het onkruid van onnodige technische reparaties.
CTO-strategie #3: Empower uw ingenieurs
Een van de meest voorkomende valkuilen waar elke CTO in valt - is denken dat ze alle antwoorden moeten hebben.
Hoewel het verleidelijk is om alle problemen op te lossen, vooral met je technische achtergrond, ligt de echte waarde van leiderschap in het delegeren van de taken aan je engineering team.
Als CTO is het niet jouw rol om elk technisch probleem op te lossen, maar om je team te begeleiden naar de juiste resultaten. Om dit effectief te doen, moet je je richten op het communiceren van twee dingen:
✔️ het WAAROM (waarom het probleem moet worden opgelost)
✔️ en het WAT (wat het gewenste resultaat is).
Laat uw ingenieurs vervolgens uitzoeken HOE.
Bijvoorbeeld, in plaats van je team een vooraf bepaalde oplossing te presenteren, vraag je: “Hoe zou je X probleem oplossen om Z resultaat te bereiken?”.
Dit zet je ingenieurs niet alleen aan om creatief te denken, maar bevordert ook de innovatie in je team. Je ingenieurs staan in de frontlinie - zij kennen de systemen vaak beter dan wie dan ook, dus delegeer hen om met de beste oplossing te komen.
Waarom is dit de beste oplossing om te kiezen hoe je een geweldige CTO kunt zijn?
Omdat, wanneer je je ingenieurs de autonomie geeft om problemen op te lossen, ze zich meer verantwoordelijk voelen en geïnvesteerd zijn in het resultaat. Het verandert de manier van denken van orders opvolgen naar bijdragen aan het succes van het bedrijf. Deze regeling bouwt een cultuur van vertrouwen en creativiteit op, waardoor je technische team zich sterker en veerkrachtiger voelt.
Voorbeeld uit de praktijk:
Bij Spotify krijgen engineeringteams veel autonomie om problemen op te lossen. Hun leiders richten zich meer op het stellen van doelen, maar het team bepaalt hoe die doelen worden bereikt. Deze cultuur van 'empowerment' heeft Spotify geholpen om wendbaar en innovatief te blijven en snel te kunnen groeien in een zeer concurrerende branche.
Vergeet niet dat wanneer je engineers gewaardeerd en vertrouwd worden, ze eerder geneigd zijn initiatief te nemen, te experimenteren met nieuwe ideeën en verder te gaan dan hun neus lang is. Wat altijd een positief resultaat oplevert voor een bedrijf!
Conclusie
Ben je klaar om je CTO-rol naar een hoger niveau te tillen? Begin dan nu met het implementeren van deze strategieën.
Door je te richten op afstemming, technische schuld en empowerment, kun je een effectievere en bevredigendere leider worden. Een geweldige, geen drukke!
Bij Patternica begrijpen we de uitdagingen waarmee CTO's worden geconfronteerd bij het balanceren van technische eisen met strategisch leiderschap.
Onze deskundige teams kunnen je helpen bij het beheren van technische schulden, het stroomlijnen van activiteiten en het bieden van de ondersteuning die je engineers nodig hebben om zich te concentreren op innovatie.
Of je nu je infrastructuur wilt opschalen of je technologie wilt afstemmen op je bedrijfsstrategie, neem contact op met Patternica om je te helpen voorop te blijven lopen zonder je te verliezen in het dagelijks werk.