Ben jij de eigenaar van een tech startup en heb je het juiste talent nodig om succes te boeken? Wij zijn er voor jou!
Je zult het met ons eens zijn dat een goed samengesteld team de groei van je bedrijf kan stimuleren, terwijl een slecht samengesteld team tot tegenslagen kan leiden. Helaas merken we tijdens het werken met verschillende klanten dat veel van hen kostbare fouten maken in hun wervingsproces, wat leidt tot langdurige problemen.
Stel je een veelbelovende tech startup voor die een snelle groei doormaakte maar moeite had om het momentum vast te houden; het ontbrak aan culturele fit onder de eerste werknemers. Dit kan leiden tot veelvuldig vertrek van werknemers, lagere output en een negatieve werkcultuur.
Stel je een ander bedrijf voor dat zich door het wervingsproces haastte om een cruciale functie in te vullen. Uiteindelijk namen ze een kandidaat aan die niet over de nodige vaardigheden en ervaring beschikte. Wat is het resultaat? Het bedrijf liep vertragingen op in de productontwikkeling en verloor het vertrouwen van investeerders.
Hoewel deze voorbeelden denkbeeldig zijn, zijn er toch heel wat echte voorbeelden van hoe fouten bij het rekruteren een negatieve impact kunnen hebben op het traject van een startup.
Laten we de populairste wervingsfouten waarmee techbedrijven te maken krijgen eens samen bekijken en praktische oplossingen vinden. Door deze veelgemaakte wervingsfouten te begrijpen en effectieve strategieën te implementeren, kun je een goed presterend team samenstellen dat het succes van je startup bevordert.
Klaar om succesvol te worden?
Onderschatting van de culturele fit
Een sterke bedrijfscultuur is belangrijk om een positieve werkomgeving te creëren, de tevredenheid van je werknemers te verbeteren en innovatie te stimuleren. Als je een team samenstelt voor een startup, zorg er dan voor dat ze op één lijn zitten met de waarden en overtuigingen van je bedrijf.
Een verkeerde culturele fit kan tot verschillende problemen leiden, zoals:
✔️ Laag moreel, omdat werknemers die het gevoel hebben dat ze er niet bij horen of de waarden van je bedrijf niet delen, onthecht en ongelukkig kunnen worden.
✔️ Verhoogd personeelsverloop, omdat teamleden die niet bij uw bedrijf passen eerder geneigd zijn uw bedrijf te verlaten.
✔️ Afgenomen productiviteit, omdat een giftige omgeving een negatieve invloed kan hebben op de werkenergie en innovatie.
✔️ Beschadigde bedrijfsreputatie, omdat een negatieve werkcultuur de reputatie van uw bedrijf kan bederven en het moeilijk kan maken om toptalent aan te trekken.
Onze aanbeveling: beoordeel kandidaten op naleving van de bedrijfscultuur.
Hier volgen enkele suggesties voor het samenstellen van een start-up team:
- Definieer de cultuur van je bedrijf (waarden en overtuigingen)
- Gebruik gedragsinterviews (bijvoorbeeld: “Vertel me over een moment waarop je voor een uitdaging stond en hoe je die hebt overwonnen.”)
- Voer culturele fit assessments uit
- Betrek je huidige team erbij
Het wervingsproces opjagen
Als een bedrijf snel groeit, kan het verleidelijk zijn om vacatures zo snel mogelijk in te vullen. Het overhaasten van het aanwervingsproces kan echter leiden tot veelvoorkomende fouten in het aanwervingsproces - slechte besluitvorming en het aannemen van ongekwalificeerde kandidaten.
Beslissingen op basis van beperkte informatie kunnen veel schade aanrichten!
Onze aanbeveling: neem stappen om het wervingsproces te vertragen en het selectieproces te verbeteren.
Dit is hoe je dit kunt doen:
- Maak een wervingsplan met tijdlijnen, rollen en verantwoordelijkheden.
- Gebruik een gestructureerd sollicitatieproces met in elke fase dezelfde vragen om er zeker van te zijn dat de antwoorden vloeiend en consistent zijn.
- Voer referentiechecks uit en vraag feedback van vorige werkgevers.
- Voer achtergrondcontroles uit om eventuele rode vlaggen te identificeren.
- Vermijd de “beschikbaarheidsbias” en neem de tijd voor de definitieve aanwerving.
Ervaring en vaardigheden over het hoofd zien
In een poging om geld te besparen, richt je je misschien op het inhuren van goedkope en minder ervaren werknemers. En we begrijpen je motieven! Maar dat is misschien toch niet zo'n goed idee.
Werknemers met minder ervaring lijken voor jou misschien een kostenbesparende maatregel, maar in feite is het op de lange termijn duurder. Onervaren teamleden kunnen meer training en supervisie nodig hebben.
Onze aanbeveling: vind een balans tussen ervaring en budget.
Dit is wat je kunt doen om veelgemaakte wervingsfouten te vermijden:
- Zoek naar kandidaten die niet alleen beschikken over de vaardigheden en ervaring die nodig zijn voor de functie, maar die ook groeipotentieel hebben.
- Stel een aantal trainingen en andere mogelijkheden voor om je werknemers te helpen hun vaardigheden te ontwikkelen.
- Als u een tijdelijke functie of een functie waarvoor gespecialiseerde vaardigheden vereist zijn, moet invullen, overweeg dan outsourcing.
- Zorg voor concurrerende salarissen en voordelen om toptalent aan te trekken en te behouden.
Slechte communicatie en verwachtingen
Wanneer er een gebrek is aan communicatie of een misverstand over de verwachtingen binnen uw bedrijf, kan dit leiden tot een verscheidenheid aan problemen tussen teamleden.
Als uw verwachtingen en die van de potentiële werknemer niet op elkaar aansluiten, kan dat voor beide partijen frustratie en ontevredenheid veroorzaken. Dit kan gebeuren als de functiebeschrijvingen onduidelijk zijn, als doelen niet effectief worden gecommuniceerd of als er een gebrek aan feedback is.
Onze aanbeveling: ontwikkel een duidelijk proces van communicatie en het stellen van doelen.
Dit is hoe je een team opbouwt voor een startup:
- Schrijf een duidelijke functieomschrijving die de verantwoordelijkheden en verwachtingen van de rol weergeeft.
- Stel begrijpelijke doelen, zodat iedereen de vector van je groei en ontwikkeling kent.
- Geef regelmatig feedback om ervoor te zorgen dat iedereen op dezelfde lijn zit.
- Moedig open dialogen aan, laat je team zich uitspreken.
Gebrek aan introductie en ondersteuning
Een goed gestructureerd en goed georganiseerd inwerkproces is belangrijk. Het helpt nieuwe werknemers om zich welkom te voelen, hun rol te begrijpen en te slagen in hun nieuwe functie.
Als startups er niet in slagen om adequate onboarding en ondersteuning te bieden, kunnen nieuwe werknemers zich verward, verloren en ondergewaardeerd voelen. Bovendien is het mogelijk dat nieuwe teamleden die geen adequate training krijgen hun werk niet effectief kunnen uitvoeren.
Onze aanbeveling: zorg voor een effectief inwerkprogramma.
Uw stappen om veelgemaakte fouten bij onboarding te vermijden zijn:
- Ontwikkel een plan, houd rekening met alle details die de stappen schetsen die betrokken zijn bij het onboardingproces.
- Wijs een mentor toe aan elke nieuwe medewerker zodat ze zich welkom en gesteund voelen.
- Zorg voor training of andere extra ontwikkelingsmogelijkheden om de eerste stappen van de werknemer in uw bedrijf te behouden.
- Plan regelmatige check-ins om de voortgang te controleren en op de hoogte te zijn van eventuele problemen.
Conclusie
Kortom, het wervingsproces is een cruciaal aspect van het succes van een startup. Door de hierboven besproken veelgemaakte wervingsfouten te begrijpen en te vermijden, kun je de wervingspraktijken aanzienlijk verbeteren en een goed presterend team in je bedrijf opbouwen.
Als je hulp zoekt bij het werven van gekwalificeerde specialisten voor je startup, overweeg dan om samen te werken met Patternica. Neem contact met ons op om het juiste talent te vinden om je bedrijf vooruit te helpen. Een goed afgerond en betrokken team kan innovaties stimuleren, de productiviteit verbeteren en je startup helpen zijn doelen te bereiken.